T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUĞLA / FETHİYE - Karaçulha İlkokulu

Tarihçe

TARİHÇE

       14. asırdan beri yerleşim yeri olmaya başlayan Karaçulha'nın eğitim geçmişi de bir o kadar eskidir. 1920' den öncesi ile ilgili çok fazla bilgi bulunmamaktadır. 1920 yılında yapıldığı anlatılan iki odalı okuldan önce de, köyün ilk yerleşim yeri olan üst kısımlarında okul olduğu bilinmektedir. Alıman Ağa olarak bilinen Ali Boğa zamanında yaptırılan bu iki odalı okulda (Karaçulha Kültür Merkezi'nin bulunduğu alan) birçok insan okumuştur. O dönemlerde Fethiye'nin dışında başka yerde okul olmadığı için çevre köylerden (Eldirek, Gökben,Esenköy, Yakacık başta olmak üzere yakın yerler) bu okula okumaya gelinmiştir. Bu durum, yaklaşık otuz kırk yıl devam etmiştir. Şükrü Efendi (sonradan Saruhan soyadını almıştır.) ve Ali Kos bu okulun öğretmenleridir. Beş yıl olan ilkokul, öğrencilerin fazla olduğu dönemlerde üç yıl sürmüştür.

       İki odalı okul yetersiz olduğu için, 1934 yılında Yunus Boğa'nın muhtarlığı zamanında şimdiki okulun yeri ayrılır ve okulun temeli atılır. 5 derslik ve iki odası bulunan binanın taşı, toprağı, ağacı eşek ve develerle taşınmıştır. O dönemde yokluk çok fazla olmasına rağmen köylülerin gayretleriyle okul, Ali Onbaşı'nın muhtarlığı döneminde 1936'da eğitim ve öğretime başlamıştır. Atatürk'ün talimatıyla ve mübadele sonrasında boşaltılan Kayaköy'den bile develerle kiremit ve kapı taşınmıştır. 1938 yılından itibaren öğrenci kayıtları okul arşivinde mevcuttur. Yapıldığı dönemlerde tabanı tahta olan binanın zemini beton dökülerek sağlamlaştırılmıştır. Zaman zaman onarımı yapılan bu bina 2005 yılında, çatısının yenilenmesi ve bir dersliğinin ikiye bölünmesi sonucunda 6 derslik ve iki idare odası olmak üzere kullanılmaya devam edilmektedir.

       Okul için ayrılan yere ikinci binaya 1965 yılında, dönemin muhtarı Süleyman Deve zamanında başlanmış ve muhtarlığı çok kısa süren Gökçen Efe ve ondan sonra muhtarlık yapan Halil Çürük zamanında köylülerin gayretleriyle beş derslikli olarak iki yıl içinde yapılmıştır. Yaklaşık kırk yıl eğitim öğretim yapılan bu bina, güvenlik gerekçesi ve Valilik oluruyla 2005 yılında yıkılmıştır.

       Zaman içinde Karaçulha'nın nüfusu artmış ve kullanılan iki bina yetersiz hale gelmiştir. 1994 yılında, bugün ana bina olarak kullanılan iki katlı binanın temeli atılmış ve 1997 yılında tamamlanarak hizmete girmiştir. 2 Eylül 1997 yılına kadar hizmet veren ilkokul, bu tarihte İlköğretim kurumuna dönüştürülmüştür.

2005 yılında, resim atölyesi olarak kullanılan tek oda anasınıfına dönüştürülmüştür. Ana binanın alt kısmına bahçeye, Fen laboratuarı, Kantin ve Okul Toplantı salonu olarak kullanılan ek bina yapılmış ve hizmete girmiştir.

       Karaçulha'da su sıkıntısının ve sıcaklığın had safhada olduğu dönemlerde, okul nisan ayında kapanıp eylülde açılmıştır. Zaman zamanda, Yayla Karaçulha'da eğitime devam edilmiştir. Yüzlerce öğretmenin görev yaptığı okulda, başöğretmen olarak uzun yıllar çalışan Şükrü Efendi (SARUHAN), Ali KOS, Uluborlu Mehmet BAŞOĞLU, Hüseyin GÜNERİ, Mustafa DÖNMEZ, Emin BOZKURT, Nevzat YAYLALI, Y. Cemil ÇETİN, Süleyman ÖNER, Ahmet MAVİLİ, Hasan SAYDAM, Ali KUNDURACI, Süleyman KAYA,Mustafa SELÇUK , Mesut KOÇ, Özcan AKDU, Üzeyir TOZLUKLU ve Zümrüt Feriştah BORA müdürlük yapmışlardır. Son olarak Yusuf GÖKSAL okulumuz müdürlük görevini sürdürmektedir.

      Bugün; iki büyük bina (A Blok İlkokul derslikleri,B Blok Ortaokul derslikleri  olarak kullanılmaktadır) ve iki küçük bina da (ana sınıfı,fen laboratuvarı)eğitim öğretimimizi sürdürmekteyiz.

 
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.10.2017 - Güncelleme: 17.09.2021 12:38 - Görüntülenme: 1170
  Beğen | 0  kişi beğendi